Masal’a uzun bir aradan sonra araç koltuğu almaya karar verdik. Bunun için neden bu kadar beklediğimizi soracak olursanız, bizim bebek arabamız pusetliydi. Onun puseti bize şimdiye kadar yetti. Ama artık 8 aylık olan Masal’a bir araç koltuğu şart oldu. Öncelikle araç koltuğu seçiminde dikkat edilmesi gereken yaşına ve kilosuna uygun bir seçim yapmak. Ondan sonraki tercihim marka konusunda bir seçim yapmak oldu. Güvendiğim markaya da kararını verince de bebeğim için en güvenilir ürünlere baktık. Tabi ki bizim için araç ne kadar konforlu olmalıysa kızım için de araç koltuğu en az o kadar konforlu olmalıydı. Yatılıp kalka bilen oldukça yumuşak ve terletmeyen ürün de karar kılan bir ebeveyn edasıyla koltuğumuzu alıp kasanın yolunu tuttuk. o artık bizimdi. Parasını da ödediğimize göre aracımıza gidebilirdik. Önce kolay gibi görünen montaj Masal’ın sıkılma uyku gelmesiyle birleşince bize eziyet oldu. Neyse ki olayı erken toparladık ve koltuğumuzu yerine sabitledik. Masal Hanım’ı da burada arka koltukta bebek araç koltuğunda tek gitmeye alıştırınca sorun kalmayacak eminim. Şimdi bundan sonrasını zaman gösterecek.
Bebek koltuğu için en güvenli yer neresidir?
Çocuk koltuğu için en güvenli yer arka koltukta yan hava yastıklarından uzakta olan bir yerdir. Hava yastığı şiştiğinde tam da çocuğunuzun başının olduğu yere denk gelir ve bu şiddetli darbe ciddi veya ölümcül bir yaralanmaya neden olabilir. Çocuk koltuğunu kapıların yanına koymak yerine arka koltuğun ortasına takın.
Bebek koltuğu neden önemlidir?
Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse çocuklar kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler. Bunun sonuçlarını tam olarak önceden kestirmek mümkün değilse de en azından ağır şekilde yaralanacaklarını tahmin etmek güç değildir. Bir çocuk koltuğu kullanılması halinde ise özellikle bu yaralanmanın şiddetini azaltmak mümkün olduğu gibi bazı hallerde tümüyle önüne geçmek de mümkündür. Çocuk koltukları; bebekler için ayrı yürümeyi yeni öğrenmiş çocuklar için ayrı okul çağındaki küçük çocuklar için ayrı olmak üzere üç grup olarak incelenebilir. Bu koltukların kullanım amaçları aynı olsa da kendi özelliklerine uygun olarak kullanılması gereklidir. Bütün çocuklar için boy ve kilolarına uygun büyüklükte bir koltuk ya da yükseltici seçilmelidir. Aksi halde emniyet kemeri bağlamak herhangi bir yarar sağlamayacaktır. Araç kazalarında hayatını kaybeden her 100 kişiden 15’inin çocuk olduğunu unutulmamalı. Yaralanmalarda da bu oran aynı. Türkiye’de trafik kazalarında yaralanan ya da hayatını kaybedenlerin yüzde 30’u 0-14 yaş arası çocuklar. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre batı Avrupa ülkelerinde trafik kazalarına maruz kalan her 100 çocuktan üçünün hayatını kaybettiği belirtilirkenbu oranın Türkiye’de yüzde 46 olduğu gerçeği önümüzde durmaktadır.
Bebek koltuğu kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
Soğuk havalarda koltukta otururken çocuğunuza kalın olmayan bir giysi ve şapka giydirin kalın giysiler kemerin vücuda iyi temasına mani olur ve kaza anında çocuk aradan kayabilir. Kemerleri güvenli bir şekilde bağlayın ve ısıtması için çocuğunuz üzerine bir battaniye örtün. Ve siz siz olun çocuğunuzu ön ya da arka koltukta kucağınızda tutmayın. Emniyet kemeri takmış olsanız da bir çarpma anında kucağınızdan fırlayan küçücük bir çocuğun tonlarca ağırlığa ulaşacağını ve onu tutabilme imkanınızın olmadığını unutmayın. Eğer emniyet kemeri takmıyorsanız durum daha da vahim olabilir. Öne şiddetle çarpmış olan çocuğu bir de siz onlarca tona ulaşmış ağırlığınızla ezeceksiniz. Trafik kazaları sadece uzun yollarda değil şehir içinde de oluyor. 30 kilometreyle giderken başka bir araçla çarpışabilirsiniz. Üzücü sonuçlardan kaçınmak için tedbirlerinizi alın.
Son Yorumlar