Nasıl aceleci bir anneysem… Masal daha 5 aylıktı. Evde kendim yoğurt mayaladım. Bir de tarhana çorbası yaptım. Masal’a afiyetle akşam yemeğini yedirdim. O kuzum da değişik tat arıyormuş nasıl güzel yedi. Dolu dolu 2 yemek kaşığı yemiştir ikisinden de. Sonra uyuduk. Sabah bir de baktım ki altımız isilik olmuş gibi kabarmış. Önce ağır bir pişik geçiriyoruz sandım. Bol bol kremledim. Sonra geçmeyen kızarıklıklar beni korkuttu. Soluğu doktorda aldık. Meğer inek sütü alerjisi olmuş kuzum. Doktor bir güzel kızdı bana aldık bir poşet kremi geldik evimize. Şimdi ne zaman Masal pişik olsa içten içten içim acır. Kuzumu ne hale getirdim zamanında diye vicdan rahatsızlığım hala devam ediyor. Çok şükür ki 8.ayamız da tamamen bitti. Artık rahatlıkla yoğurt peynir tüketebiliyoruz.
Peki ne bu inek sütü alerjisi?
Bebeklerde alerji en sık olarak inek sütü alerjisi şeklinde görülmektedir. İnek sütü alerjisinin neden geliştiği tam olarak bilinmemekle birlikte, bebeğin inek sütü proteini tüketmemesinin, belirtileri engellediği bilinmektedir. İnek sütü alerjisi olan bebeklerin beslenmesinde inek sütünde bulunan proteinlerin parçalanarak küçültülmesinden, amino asit haline getirilmesine kadar çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Bebeklerin çoğu büyüdükçe sorun ortadan kalkmaktadır.
İnek sütü alerjisinin belirtileri değişkendir. Cilt, solunum yolları ve sindirim sistemi gibi birkaç sistemi etkileyebilir.
Alerji belirtileri arasında deri döküntüleri (kurdeşen), egzama, hışıltılı solunum, kusma, ishal, kolik veya aşırı ağlama sayılabilir. Alerjik tepkiler birkaç dakika içerisinde çok hızlı ortaya çıkabileceği gibi (ör. şiddetli solunum sorunları, kusma) geç de oluşabilirler veya ortaya çıkmaları için büyük bir porsiyon tüketilmesi gerekebilir (ör. bir bardak süt). Ortaya çıkması 3-5 gün alabilen deri döküntüsü veya ishal gecikmiş tepki örnekleridir.
Son Yorumlar