Bebekler Hangi Sıklıkla Kaç Saat Uyumalıdır?

Farklı ekollerden uyku eğitimi uzmanlarının genelde üstünde anlaşabildiği konulardan biri de gündüz uykusunun gece uyanmalarını çok etkilediği. Aşağıdaki liste rehber niteliğinde, her çocuk tabi ki farklı. Bu listeden de faydalanarak çocuğunuzun günde toplam kaç saat uyku uyuduğunu bir hafta boyunca gözlemleyin. 10 -11 aylık bir bebek günde 14 saat uyuyorsa ve bunun 4 saati gündüz uykusunda geçiyorsa, bebeklerin gece uyanmalarının sebeplerinden biri de bu olabilir. Uzmanlar, ‘’çocuğun yatma saatini ve uyuma süresini kontrol edemiyorsanız, uyanma saatini edin’’ diyor. Çocuğunuz gündüz uyumaya, gece uyanık kalıp sabah geç kalkmaya  meyilliyse, sabah belirli bir saatte düzenli olarak uyandırabilir, gündüz uykularını da makul bir süreye sınırlandırabilirsiniz. Bu makul süreyi hesaplarken yaşına uygun uyanık kalma süresini , toplam uyku zamanını ve çocuğunuzun doğal ritmini  göz önünde bulundurun.

0-1 Ay:     19-21 saat
2- 3 Ay:    16-18 saat
4- 6 Ay:    15-16 saat
6-9 Ay:     13.5 -16 saat
10-12 Ay: 13-15 saat
13-24 Ay: 13-14 saat

Çocuğunuz iki uyku arasında kaç saat uyanık kalmalı ?

uyku eğitimi ile ilgili yazılanlardan anladık ki hemen herkes uyku eğitimi dendiğinde bebeği ağlatmayı anlıyor. Oysa ki uyku eğitimi metotları çeşit çeşit ve ağlatmak genelde son çare olarak görülüyor. Ortak payda ise şu:

” Yorgun-uykusuz çocuk, çok daha zor uyuyor ve gece daha çok uyanıyor”. Çocuğunuz uykuya dalmakta zorlanıyorsa genelde iki nedeni olabilir:
1- Uykusu gelmeden yatırmışsınızdır
2- Uyku saati çoktan geçmiştir. Çocuğun hiperaktif, yerinde duramaz bir hali varsa, mızmızsa, ağlıyorsa ya da uykuya aniden bir saniye içinde dalı veriyorsa; genelde ikincisi geçerli oluyor. Bazı çocuklarda sadece bu basit problem çözüldüğünde, uyku kaliteleri bir anda artıyor. Bunun için de çocukların yaşlarına uygun sürelerde uyanık kalması gerekiyor. Aşağıda Tracy Hogg’dan alınmış aylara göre ortalama uyanıklık süreleri var. Her çocuk aynı olmuyor ama bu süreler kesinlikle çok iyi bir rehber niteliğinde.

Yeni Doğan: 50-60 dakika
1 -2 Aylık:   1 saat / 1  saat 15 dakika
2- 3 Aylık:   1 saat / 1 saat 20 dakika
4-6 Aylık :   1.5  / 2 saat
7-9 Aylık :   2 saat 45 dakika  / 3 saat
10-12 Ay:    3 /4.5 saat
13 Ay +  :    5/ 6 saat

Notlar:
– Çocukların sabah uyandıktan sonra ilk uykularına kadar uyanık kalma süreleri öğleden sonraya göre daha kısa oluyor.
– Bebeğiniz gündüz kısa uyuyorsa,  yorgunluk sorununu gece çok erken yatırarak çözebilirsiniz. Sanılanın aksine erken yattığı için erken kalkmayacak daha geç kalkacaktır.
– Çocuğunuzun ideal uyanık kalma süresi büyüdükçe değişir. Uyku emarelerini gözlemleyin. Büyüdükçe yavaş yavaş 10’ar 15’er dakika ekleyerek süreyi arttırın.

Share: