Günde beş bardak kadar kahve tüketimi hem ruh hem de beden sağlığı ve  uzun ömürlü olmak açısından çok önemli bir rol oynamaktadır.

Annals of Internal Medicine dergisinde 10 Ağustos 2017 ‘de yayınlanan iki büyük çalışmanın sonuçlarına göre;

Belirgin olarak farklı sebeplerden olan ölüm risklerini azaltmaktadır.

Kahve  kan basıncını arttırır ama düşünülenin aksine koroner arter hastalık , kalp  yetmezliği, atrial fibrilasyon riskini azaltıyor. Kahve LDL kolesterolün ve inflamasyon yapan markırların oksidasyonunu azaltıyor.

Bir metaanalize göre günde 1-6 fincan kahve tüketimi inme ihtimalini %17 oranında azaltıyor.

Çeşitli çalışmalar kahvenin düzenli tüketildiğinde glukoz metabolizmasını iyileştirdiğini, insülin sekresyonu üzerinde pozitif etkisinin olduğunu ve diyabet oluşumunu belirgin oranda azalttığını gösteriyor.

Kahve tüketiminin çeşitli kanserler üzerinde de azaltıcı etkisi var.

Hangi kanserlerde ne kadar kahve içmeli dersek eğer;

-Endometriyum kanseri (günde 4 kupadan fazla)

-Prostat kanseri (günde 6 kupadan fazla)

-Baş ve boyun kanseri ( günde 4 kupa)

-Meme kanseri (günde 5 kupadan fazla)

-Bazal hücreli karsinom (günde 3 kupadan fazla)

-Melanom

-Kolorektal kanserler (günde 2,5 kupadan fazla)

(kahvenin bu etkisi antioksidan ve antimutajenik özelliğinden kaynaklanmaktadır)

Bilişsel fonksiyonlarımız üzerine hem kısa vadede hem de uzun vadede faydası olan kahvenin, bunamayı yavaşlattığı ve Parkinson hastalığında nöroprotektif etkisi ile hızı azalttığı bilinmektedir.

Kahvenin akıl sağlığı ve depresyon için de koruyucu bir rolü olduğunu gösteren bir çalışmada günde 4 kupa ve fazlasını tüketenlerin haftada 1 kupa tüketenlere oranla %20 daha az depresyon geliştiği gösterilmiş. Kahve ruhsal durumumuz üzerine kısa vadede artan serotonin ve dopamin aktivitesi ile etki ederken, uzun vadede ise antioksidan ve antiinflamatuar özellikleriyle etki ediyor.

Kahve tüketiminin karaciğer üzerine etkisi de organı koruyucu yönde. Hepatit C ve Alkolik Sirozda ilerlemeyi yavaşlatıcı, Hepatoselüler karsinom riskini azaltıcı olan kahvenin aynı zamanda da NonAlkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı’nda siroza gidişi engelleyici veya bu hastalığın (NAFLD) oluşumunu azaltıcı etkileri de saptanmıştır.

Başka çalışmada da Kuru göz sendromunda rahatlatıcı, gut hastalığı riskini azaltıcı ve sebebi bilinmeyen bir şekilde de MRSA enfeksiyonu riskini azaltıcı olduğu da gösterilmiştir.

Her güzel şeyin bir bedeli vardır diyerek, kahve ile gelen sağlık sıkıntıları neler olabilir diye de bakmışlar ve artmış kan basıncı, anksiyete, uykusuzluk, titreme, glokom riskinde artışı anlamlı riskler olarak bulmuşlar. Günde 100 kupa kahvenin ölümcül olduğunu da belirteyim.

Sonuç olarak kanıtlanmış pek çok yararı olmasa bile ben hatır için kahve içmeye devam ederdim. Bir fincan kahvenin 40 yıllık hatırı var madem, dostlarımızla içelim kahvemizi, edelim muhabbetimizi.

Sevgiyle kalın

Share: