Bayramda Olsa Mahremiyet Önemli
Bayramlarda da Mahremiyet (kişisel alan muhafazası) önemlidir.
❌Bayram ziyaretlerinde kimse çocuğunuzu zorla kucağına almamalı. Almak isteyene nazikçe müdahele etmeli, “zorla kucağa almasak, biraz sonra ortama alışınca ve isterse size gelecektir” diyebilmeliyiz..
❌Çocuk konuşmak istemiyor diye “dilini mi yuttun sen, aaaa bu ismini bilmiyooğğ” diyerek alaya alınmamalıdır. Bu şekilde davranan birine karşı çocuğunuza sahip çıkmalı, hafif tebessümle “ismi falanca” diyerek onun adına cevap vererek çocuğunuzu anlık baskıdan kurtarmalısınız..
❌Para, telefon, şeker gösterip kendine çekerek çocuk sevip öpülmemelidir. (İstismarcılar da böyle yapıyor. İyi niyetli olabilirsiniz ancak kötü niyetlilerin kullandığı yöntemi kullanmamalısınız..)
✋Maalesef bazı yetişkinler çocuk parayı, şekeri, telefonu geldi aldı ve kendini büyüğüne teslim etti diye seviniyor, kahkahalar atıyor. Yazık etme aziz misafirine, istismarcılara yem yetiştirme!
✋Çocuk bir bireydir. Bunu en iyi, ona nasıl davranılmasını istiyorsanız öyle davranarak öğretebilirsiniz. Evet çok ayrıntılı düşünüyoruz. Şeytan bu çağda ayrıntıda fink atıyor. Uyanık ve farkındalık sahibi olmak zorundayız..
✔Çocuğa zorlayıcı şekilde yaklaşan büyüklere şöyle hitap edilebilir:
Sevgili amca/dede/dayı/akraba lütfen böyle davranmayın, o ortama bir alışsın sizinle iletişime geçecektir.. Hadi biz sohbetimize devam edelim o da çevreyi bir gözlemlesin..
Not: Tüm tatlı dille ufaktan yapılan uyarılar dikkate alınmıyorsa belkide mevcut misafirlik en makbul kısa şekilde sonlandırılabilir. Çocuğa zarar veren ortamlarda zorla daha fazla kalmak, onu daha fazla olumsuz hitaplara şahit tutmak size ve ailenize fayda sağlamayacaktır..
Leave a Comment