Ek gıdaya geçiş, erken çocukluk döneminin en önemli dönemlerinden biri. Bebeğine bu aya kadar anne sütü dışında herhangi bir gıda verilmesi önerilmiyordu. Ancak artık bebeğinin farklı lezzetleri ve tadları tanıyacağı, farklı kıvamlarda besinlere alışmaya başlayacağı, yeme işlevi ile ilgili becerilerinin de gelişeceği günler geldi.

Bir çocuğun hayatı için en kritik dönemlerden birine hoşgeldin! Sağlıklı beslenmenin, doğru beslenme alışkanlıklarının temeli 6. aydan başlayarak erken çocukluk döneminde atılır. Sağlıklı beslenme, sağlıklı büyüme ve gelişmenin de temelini oluşturur. Ek gıdaya geçiş de işte bu dönemin başlangıcıdır.

Emzirmeye devam ettiğin bebeğinin, anne sütünden başka besinlerle tanışması ile başlayan, tek başına anne sütü ile beslenmenin sona erdiği döneme ek gıdaya geçiş denir. Farklı kaynaklarda ek beslenme ya da tamamlayıcı beslenme olarak da adlandırılabilir.

Ek gıdaya geçme dönemi bebeğinin gelişiminde önemli bir dönemdir. Bu dönemde bebeğin, farklı lezzetleri ve tadları tanıyacak, farklı kıvamlarda besinlere alışmaya başlayacak. Bebeğinin aynı zamanda yeme işlevi ile ilgili yetenekleri de gelişecek.

Ek gıdaya geçmeden önce muhtemelen kafanda pek çok soru işareti bulunuyor. Özellikle de ilk çocuğun ilk defa ek gıdaya geçecekse… Bu aşamada kafanın karışması, okuduğun birbirinden farklı öneriler nereden başlayacağını bilememene sebep olabilir. Bebeğimin beslenmesi nasıl olacak? diye düşünüyor olabilirsin. Paniğe gerek yok, şimdi senin için madde madde yazdıklarımızı güzelce okuyup en temel bilgilere sahip olabilirsin.

6.Aydan İtibaren Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bebeğin, ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenerek yeterli kilo aldı ise 6 aydan sonra ek gıda vermeye yavaş yavaş başlayabilirsin. Bebeğin formül mama ile besleniyorsa doktorun tarafından 4-6 ay arasında ek gıdaya geçmen önerilmiş olabilir. Bu durumda 0-6 Ay Bebek Beslenmesi bölümünden önerilerimizi okuyabilirsin.

Artık biraz büyümüş ve hareket kabiliyeti belirgin bir şekilde artmış olan altı aylık bebeğinin enerji ve besin öğeleri gereksinimini artık sadece anne sütü karşılayamaz. Bu süreçte bebeğin yine anne sütü almaya devam edecek ancak ihtiyacı olan ve anne sütünün yeterli olmadığı besin öğelerini de ek besinlerden almaya başlayacak.

Bebeğin bu ay desteksiz oturma çalışmalarına başlamış olabilir. Bunu, henüz tam olarak yapamasa da çabalar ve destek sağladığında oturma süresini uzatabilir. Ek gıdaya geçişte yavaş yavaş oturmaya başlayan 6 aylık bebeğini mama sandalyesine oturtarak hem güvenle yemek yemesine hem de yeni becerilerinin gelişmesine destek olabilirsin.

 

Ek gıdaya başlamasını teşvik etmek için;

  • Bebeğinin aç olmasına dikkat etmeni,
  • Bebeğin verdiğin ek gıdayı beğenmezse ve yemeye devam etmek istemez ise ısrar etmemeni ve bir hafta on gün sonra tekrar denemeni tavsiye ederiz.

 

Ek besinlere başlarken önemli olan;

 

  • Bebeğine her yeni ek besini azar azar denetmen,
  • Bebeğin denediği ek besinden rahatsızlık duymuyorsa yavaş yavaş artırman,
  • Her yeni ek besini bebeğine önce 1 çay kaşığı ölçüsünde vermen,
  • Bebeğine yeni bir besin denerken 3 gün aralıklarla denemendir. Alerjik bir durum ortaya çıkarsa da neden olan besini kesip doktoruna danışmanı öneririz.

 

Ek Gıdaya Hangi Besinlerden Başlanmalı?: 6 Aylık Bebek Ne Yemeli?

Hayvansal ve bitkisel kaynaklı çok sayıda gıda, ek gıdaya geçişte yer almalıdır. 6. aydan itibaren bebeğinin beslenmesinde yer vermen gereken besinler şunlardır:

Meyve püreleri/suları:

Mevsiminde ve taze meyvelerden yapılmış meyve püreleri iyi birer C vitamini kaynağıdır. C vitamini bebeğinin demir emilimini artırdığından, bebeğinin beslenme listesinde yeterli miktarda bulundurman önemli.

Kış mevsiminde elma, yaz mevisiminde nektarin, şeftali ilk tercih edebileceğin meyveler. Armut, kayısı, mor erik, muz da tercih edebileceğin meyvelerden. Önemli olan meyvenin olgun, yumuşak olması ve çok iyi yıkanması. Hazırlandıktan hemen sonra bebeğe sunulması, bekletilmemesi.

 

Turunçgiller:

bebeğinde reflü ve gaz şikayetine neden olabilir. Bu yüzden turunçgilleri 8. ya da 9. ayda bebeğinin diyetine dahil etmen daha doğru olur.

 

Sebze püreleri/çorbaları:

Bebeğinin vitamin, mineral, lif ve antioksidan ihtiyacını karşılamak üzere ek besin menüsünde mutlaka sebze çorbaları ve püreleri olmalı. Sebzelerin içerdiği vitamin ve mineralleri mümkün olduğunca fazla koruyarak bebeğine sunabilmen için mevsimine uygun sebzeyi buharda ya da az suyla pişirebilirsin. Buharlı pişiriciler bu dönemde en iyi yardımcıların olacak. Havuç, patates, bal kabağı ve yeşil kabak ile başlayabilir, mevsimine göre farklı sebzeleri de dahil edebilirsin.

 

Yumurta:

En gerekli aminoasitleri, B1, B2, B6, B12, A, D ve biyotin gibi çok sayıda vitamini, temel yağ asitlerini, bol çinko, magnezyum gibi mineralleri içeren, demirden zengin, en kolay sindirilen ve en besleyici gıdalardan biri olduğundan yumurta 6 aydan sonra bebek beslenme listesinde yer alması gereken gıdalardan.

 

Et:

Protein, demir ve çinko gibi mineralleri, B6 ve B12 gibi vitaminleri içermesi nedeniyle önemli bir gıda olan eti, özellikle yağsız kuzu etini püre ya da kıyma şeklinde, 6 aylık bebeğinin çorbalarına ya da yemeğine ekleyebilirsin.

 

Tahıllar:

Kompleks karbonhidrat, posa ve B vitaminlerinden zengin tahılları da bebeğinin ek gıdaya geçiş planına dahil etmen önemli.

 

Pekmez:

Zengin demir içeriği ile pekmez, özellikle dut pekmezi ve keçiboynuzu pekmezi 6. aydan itibaren bebeğine verebileceğin gıdalardan. Pekmezin içindeki demirin iyi emilebilmesi için süt ve süt ürünleri ile birlikte vermemeni, C vitaminli gıdalarla örneğin C vitamininden zengin bir meyve suyuyla birlikte vermeni öneririz.

 

6 Aylık Bebek Ne Yememeli?

“Hangi gıdaları henüz bebeğime vermemeliyim?” diyorsun değil mi? Bazı gıdaları ek gıdaya hemen geçişte vermemek, 7. 8. ya da 9. ayda vermeyi beklemek gerekir. Bazı gıdalar 1 yaşından önce önerilmez. Bazı gıdaları ise ancak ve ancak 1 yaşından sonra vermeye başlayabilirsin. Bazı gıdaların da 2 yaşından sonra verilmesi uygundur.

  • Turunçgillere 8. ya da 9. ayda, balığa 7. ayda, kuru baklagillerden mercimeğe 8. ayda, nohut ve fasulyeye 9. ayda, karaciğere 8. ya da 9. ayda başlayabilirsin.
  • İnek sütü, keçi sütü, bal, çilek, domates, kivi, yumurta akı gibi alerji potansiyeli yüksek gıdalar, şarküteri ürünleri, konserve ürünler, katkılı ürünler, salça, tuz, şeker, bitki çayları, baharatlar (sadece özel durumlarda rezene, anason ve frenk kimyonu verilebilir) 1 yaşından önce verilmez. Sakız, kuruyemiş, patlamış mısır gibi yapışkan ya da sert taneli yiyecekler de güvenlik nedeni ile 1 yaş öncesinde verilmez.
  • Gaz yapma ihtimali olan karnabahar, pırasa gibi sebzeler, bamya, taze fasulye, taze börülce, ıspanak gibi lifli sebzeler ve beyin, böbrek, dalak gibi hastalık taşıma ihtimali olan sakatatlar da 1 yaşından önce önerilmez.
  • Bakla, nikotin içeren patlıcan ve kilo almayı yavaşlatabileceğinden tam buğday ekmeği 2 yaş öncesinde önerilmez.

 

6 Aylık Bebeklerde Beslenme Sıklığı Ne Olmalı?

6 aylık bebeğinin mide kapasitesi artık yaklaşık 180-210 ml’dir. 6 aylık bebeğin anne sütü ile besleniyorsa 3 öğün anne sütü ve 3 öğün ek gıda almasını, anne sütü ile beslenemiyorsa 2-3 öğün formül mama ve 3 öğün ek gıda yani toplamda 5-6 öğün almasını öneririz. Yani, 6 aylık bebek kaç saatte bir beslenmeli? diyorsan bu yaklaşık 2.5-3 saatte bire karşılık gelir.

Share: