Merhaba Sevgili annelerim ve anne adaylarım. Bugün sizlere ağlayan bebekler hakkında bir yazı hazırladım. Umarım her okuyan birey için en az 3-4 ip ucu içerir.
9 ay karnımızda taşıdığımız parçamız aslında dünyaya gözlerini açarken bile ağlayarak geliyor öyle değil mi? … Ağlama olgusu çok normal bir süreçtir. Her birey de yoğun bir duygu hissedildiğinde beynimizdeki amigdala (beynin medial temporal lobunun derinlerinde yerleşen nöronların oluşturduğu badem şeklindeki beyin bölümü), hipotalamusa (beyinde talamusun altında bulunan ve üçüncü ventrikülün tabanını oluşturan önbeyin bölgesidir) sinyal gönderir ve otonom sinir sistemi de devreye girerek göz yaşı bezlerine sinyal gönderir. Birey böylece ağlama olgusunu tamamlar. Ağlayabilmek bir başka değişle sağlıklı olduğumuz olgusunun da belirtisidir. Beynimizin içerisinde sinyaller doğru iletişim kurar ve sağlıklı bir biçimde ağlama aktivitesi gerçekleşir. Ağlamak endorfin hormonu salgılanır. Endorfin hormanu İnsan vücudunda ağrıyan dokularda ağrının azalması için beyin dokuları tarafından üretilen bir hormandur.
Eğer bebeğimiz bir ağrı sonucu ağlıyor ise; ağlaması onda morfin etkisi yaratacak ve acısını azaltacaktır. Elbette bu süreçte ağlamasının nedenini bilmiyor isek önceliğimiz nedenini anlaya çalışmamız olmalıdır. Çocuklarımız ile en güzel iletişim kurma yolu sarılmaktır unutmayalım. Ona yalnız olmadığını hissettirmek kensidisini güvende hissettirecek ve bizimle konuşma yoluna gidecektir. Anneler olarak bizlere düşen en önemli rol; ondan daha güçlü ve anlayışlı yaklaşmak olmalıdır. O halde sloganımız; ağlamalarından korkmayın, onları anlamaya çalışalım olsun…
Bebeklerin ağlamasının başlıca nedenleri
Açlık: Bebeğiniz sinirli ve huysuzsa, eline geçen her şeyi emmeye çalışarak sürekli ellerini ağzına götürüyorsa acıkmış olabilir. Bu sinyalleri bebeğinizde gördüğünüz anda karnını doyurabilirsiniz.
Susuzluk: Bebeğiniz susadığı için ağlıyor olabilir. Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa susadığını düşündüğünüz durumlarda ise onu emzirmelisiniz.
Uyku ihtiyacı: Bebekler uyumak istediklerinde de ağlarlar. Uykuya geçmek istediği zamanlarda bebeğinizin yardımınıza ihtiyacı olabilir. Bu durumda bebeğinize ninni söyleyebilir, sırtını yavaşça sıvazlayabilirsiniz.
Kucak isteği: Bebeklerin fiziksel temasa gereksinimleri vardır. Onu kucağınıza alarak kalp atışlarınızı duyacağı şekilde yatırmanız oldukça yararlı olacaktır.
Korku: Bebekler bazen parlak ışıklardan ve yüksek seslerden korkarak ağlayabilir. Bu tür durumlarda ağlamasına neden olan faktörden onu uzaklaştırarak göğsünüze dayayıp sakinleşmesini bekleyebilirsiniz.
Kolik: Kolik (gaz sancısı) ağlamaları, diğer ağlamalardan farklıdır. Bebeğiniz akşamüstüne doğru başlayıp yatana kadar şiddetli ağlama krizlerine tutuluyorsa bu durumun nedeni kolik olabilir. Bu tür durumlarda onu kucağınıza alarak hafifçe sallamayı deneyebilirsiniz. Kolik ağlamaları genelde 3. ayın sonunda ortadan kalkar.
Ağlayan bebeğinizi sakinleştirmenin 10 kolay yolu
- Bebeğinizi ışığın loş olduğu bir odaya yatırın. Gündüz vakti ise güneşlikleri kapatabilirsiniz. Onu bu loş odada kucağınızda sallayarak sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz.
- Bebeğiniz kucağınızda rahat etmiyorsa onu omzunuzun üzerine yatırın ve sırtını sıvazlayın. Bu yöntemle bebeğiniz ağlamayı kesip rahatlayabilir.
- Ritmik sesler çıkaran aletlerden faydalanabilirsiniz. Bunun en güzel örneği yüksek ses çıkaran bir duvar saatidir. Bazen saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi ya da çamaşır makinesi de bebeğin sakinleşmesine ve rahatlamasına yardımcı olabilir.
- Eğer bebeğiniz çok ağlıyorsa ona sakin bir müzik açabilirsiniz. Bazen ninni söyleyerek de onu rahatlatabilir, kolayca uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.
- Teninizin bebeğinizin tenine değmesi de onu rahatlatacaktır. Üzerindeki giysileri çıkardıktan sonra onu karnınıza yatırabilirsiniz.
- Bebekler kimse onunla ilgilenmiyor diye huysuzlanarak ağlayabilir. Bu durumda ona karşılık vermeniz gerekir. Bebeğinizin ağlamasına onunla konuşarak ya da ona dokunarak yanıt vermenizde büyük fayda vardır.
- Temiz hava almak ve gezmek de bebeği rahatlatır. Ağlayan bebeğinizi puset ya da bebek arabası yardımıyla gezdirmeniz oldukça yararlıdır.
- Yatağının sertliğinden odanın ışığına kadar pek çok fiziki etken bebeğinizin ağlamasına neden olabilir. Bebeğin bulunduğu ortamda uygun koşulların sağlanıp sağlanmadığına dikkat etmelisiniz.
- Yumuşak bir battaniye ile bebeğinizi kundaklamanız onu oldukça rahatlatacaktır.
- Bebeğinize ılık bir banyonun ardından yapacağınız masaj onu sakinleştirip huzurlu bir uykuya dalmasını sağlayabilir.
Leave a Comment