Anne Sütünün Yararları Neler?

  • Anne sütü bebeğinin beslenmesi, büyümesi, gelişmesi ve hastalıklardan korunması için var olan en iyi ve tek besindir.
  • Doğum yaptığında memende hazır olarak bulunan, halk arasında “ağız sütü”, literatürde ise “kolostrum” olarak adlandırılan ilk anne sütü bebeğinin ilk aşısıdır. 10-40 ml kadar olan bu süt bebeğine çok önemli bir korunma mekanizması sağlar.
  • Anne sütü son derece zahmetsizdir. Ekonomiktir. Isıtma gerektirmez. Hijyen korkusu olmadan direkt olarak bebeğine verebilme kolaylığı sağlar.
  • Mideden boşalması hızlı, sindirimi kolaydır. Yumuşak dışkılamayı sağlar. Alerji yapmaz. İçeriğinde bebeğinin ihtiyacı olan hemen hemen tüm vitamin ve mineraller bulunur. Yine de bebeğinin dışarıdan alması gereken bazı vitaminler vardır.
  • Bebeğinin memenden beslenmesi, psikolojik gelişimi için de önemlidir. Anne ve çocuk arasındaki muhteşem bağın kuvvetlenmesini, bebeğinin kendini güvende hissetmesini sağlar.

 

Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalı?

Sütün doğum şekline göre farklı zamanlarda gelebilir. Doğal ya da normal doğum yaptıysan sütün doğumdan hemen sonra, sezaryen doğum yaptıysan da yaklaşık 1-3 gün içerisinde gelir.

Uzun süreli ve bol süt üretebilmen için sık sık emzirmen gerekir. Doğumdan hemen sonra emzirme sıklığını da emzirme süresini de ayarlaman kolay olmayabilir. Bebeğin istedikçe, ne sıklıkla olursa olsun emzirmen önemlidir. Emzirme sıklığı ilk ay boyunca 8-12 kez olabilir. Tek bir memeni ortalama 15-20 dakika vermelisin. Bebeğin daha uzun emmek istiyorsa diğer memeye geçmelisin. Bir memeyi tam olarak boşaltmadan diğer memeye geçmemen doğru olandır. Eğer memen boşalmamışsa bir sonraki emzirmede tam olarak boşalmayan memeden emzirmeye başlamalısın.

  • Bir aylık gelişimini tamamlayan bebeğini günde 7-8 kez emzirmen yeterli olur. Emzirme sayısı 3.ayın sonuna kadar biraz azalır, günde 5-6’ya iner.
  • Üçüncü aydan 6. ayın sonuna kadar da emzirme sayısı 4-5 olacak şekilde devam eder.
  • Altıncı ay tamamlandığında da ek gıdaya geçiş süreci başlar. Emzirme sayısı 3-4’e iner, diğer öğünler ek gıda ile desteklenir.

Anne Sütü ile Beslenen Bebeklerde Gece Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bebeğin 0-6 ay döneminde gece de emmek ister. İlk ay bebeğin 2 saatte bir emzirilmesi önerildiğinden, bebeğini geceleri uyandırarak da süt vermen gerekebilir. 2. aylık bebeğini 6. ayın sonuna kadar sadece uyandığında emzirmen yeterli olacaktır. Bebeğin 3 aylık gelişimini tamamladıktan sonra, 4-5 saat deliksiz uyuyabilir. Bu sebeple 3. ve 6. aylar arasında gecede yaklaşık 2 kez emzirmeye devam edebilirsin.

 

Emzirme Pozisyonları Neler?

Bebeğinin iyi emmesi hem doymasını sağlar hem de senin süt üretimini artırır. Bebeğinin iyi emebilmesi için emzirme pozisyonun önemlidir. Bebeğini emzirirken kullanabileceğin emzirme pozisyonları şunlardır:

  • Kucaklama ya da Beşik Pozisyonu: Normal doğumla zamanında dünyaya gelmiş bebekler için uygundur.
  • Çapraz Beşik Pozisyonu: Normal doğumla zamanında dünyaya gelmiş ancak meme başını yeterli kuvvet ile tutamayan bebekler için uygundur.
  • Çanta Pozisyonu: Karnında ameliyat dikişleri ya da karın bölgesinde özel bir hassasiyet/ rahatsızlık olan annelerin tercih edebileceği bir pozisyondur.
  • Yatar Pozisyon: Annenin yattığı yerden kalkmasının zor olduğu durumlarda emzirmek için kullanılabilecek pozisyondur.

Annenin etkili emzirebilmesi, bebeğin ise etkili bir şekilde emebilmesi için şüphesiz sadece doğru emzirme teknikleri uygulamak yeterli değildir. Emzirme ortamın, psikolojin kısacası emzirme konforun da önemlidir. Emzirme ile ilgili daha detaylı bilgiyi Doğru Emzirme Yöntemini Bulman için 4 Emzirme Pozisyonu Önerisi yazımızda okuyabilirsin.

Aldığın tüm tedbirlere rağmen bazı fizyolojik sorunlar, bebeğin hemen doğum sonrasında anneden ayrı kalmasını gerektiren durumlar, düşük doğum ağırlıklı bebek ya da prematüre bebek sahibi olmak emzirmeyi engelleyebilir. Her bir emzirme sorunu için alınabilecek önlemler farklıdır. Emzirmeyi engelleyen sorunları ve çözümleri için Emzirmeyi Engelleyen 12 Sorun Nedir? yazımızdan okuyabilirsin.

 

Emzirme Döneminde Beslenme: Anne Sütünü Artıran Yiyecekler ve İçecekler Neler?

Doğumdan sonraki ilk zamanlar her yeni anne için zordur. Uykusuzluk, yorgunluk, yeni hayata uyum süreci gibi nedenler emzirmeni ve anne sütünün miktarını etkileyebilir.

 

Peki, anne sütünün çoğalması için ne yapmalı?

  • Bu dönemde öncelikle sakin, huzurlu ve rahat olman, uykunu iyi alman, bebeğini doğru pozisyonda verimli emzirmen sütünü artırmanı sağlar.
  • Bol sıvı içmen sütünü artırabilmen için en önemli anahtarlardandır. Günde en az 2.5-3 lt su içmen, şeker ilave edilmemiş meyve kompostoları, rezene, ıhlamur gibi bazı bitki çayları, süt üretimini artırmana yardımcı olur.
  • Yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kayısı, etli sebze ve kurubaklagillerin de beslenme programında bulunması sütünü artırmaya destek olur. Ancak, gaz yapan yiyeceklerden uzak durman faydalıdır.
  • Bunların dışında anne sütünü artırma amacıyla üretilmiş içeceklerden de yararlanman mümkündür.

 

 

Anne Sütü Alan Bebeğe Su Vermek Gerekir mi?

Anne sütü yeteri kadar su içerir. Sadece anne sütü alan bebeğin ek gıdaya geçene kadar, 4-6 aylık olana kadar, suya ihtiyaç duymaz.

Ek gıda dönemi öncesinde anne sütü alan bebeğine su vermen süt üretimini olumsuz etkiler.

Eskiden emzirme sonrası ağzının temizlenmesi ve pamukçuk olmaması için bebeğe çok az da olsa su verilirmiş. Günümüzde bu kadar bile su verilmesinin gerekli olmadığını bilimsel çalışmalar ortaya koymuştur.

Bebeğinde pamukçuk gelişti ise Pamukçuk Nedir ve Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir? yazımızı okuyabilirsin.

 

Anne Sütü ile Beslenen Bebeğe 6 Aydan Önce Ek Gıda Verilebilir mi?

0-6 aylık dönemde anne sütü ile yeterli büyüyen ve gelişen bir bebeğin farklı mama ya da gıda desteklerine ihtiyaç duyması söz konusu değildir.

 

Ek Gıdaya Erken Başlamanın Zararları Neler?

  • Gerek olmadığı halde ya da doktorunun önerisi olmadan ek gıdaya geçmenin bazı zararları olabilir.
  • Bebeğini emziriyorsan ek gıdaya erken başlaman süt üretim miktarını ve verimini azaltabilir.
  • Sütün içerisindeki demir ve çinko gibi bileşenleri etkileyebilir olduğundan bu minerallerin emilimi azalabilir.
  • Erken ek gıda alması bebeğinin sindirim sistemini zorlayabilir, enfeksiyon ve ishal riskini artırabilir.
Share: