Çocuklarda diş çıkarmak her annenin kabusu gibidir. Kimi çocuk kolayca diş çıkarsa da kimisi bir ay önceden başlar huysuzlanmaya.

Masal ilk dişi gelene kadar eziyet etti. Isırma çabaları mı ararsınız, geceleri bağırmalar mı… Eziyet dişteymiş. Sonunda o diş 4 aylıkken geldi de rahatladık. Sonrasın da sıra sıra 7aylık olana kadar 6 dişimiz oldu. Tabi bu sonra gelen dişlerde de isalimiz hiç eksik olmadı. Ne zaman isal olsak yeni diş habercisi diye yorumladığım da doğrudur 😊

Şimdi de diş çıkarma döneminde bebeği rahatlatmak için izleyebileceğiniz yolları nacizane sıralamak istiyorum. Umarım tavsiyeler işinize yarar…

1. Soğutulmuş Meyve

Soğutulmuş muz, diş çıkarmakta olan bebeğinizin diş etlerini rahatlatmak için çok sağlıklı bir atıştırmalıktır. Bebeğinizin boğazınatakılmasını engellemek için, meyveyi meyve filesine koyun ve bebeğinize yalayarak veya emerek yiyeceği şekilde verin. Meyve filesi kullanıyorsanız, buharda pişirilmiş elma, çilek, mango veya olgun armut gibi çeşitli meyveler de deneyebilirsiniz.

2. Soğuk El Bezi

Temiz bir el bezini suya batırın, nemli kalana kadar sıkın ve dolaba koyun. Bez soğuduktan sonra, bezi katlayarak küçültün ve çiğnemesi için bebeğinize verin. Önemli uyarı: Boğulma riski taşıdığından, bu işlemi yaparken çocuğunuzun yanından ayrılmayın.

3. Metal Kaşık

Soğuk metal rahatlatıcı olabilir; o halde mutfak çekmecenizden bir çay kaşığı alıp  dolaba koyun. Kaşık soğuyunca kaşığın arka kısmını bebeğinizin diş etlerine sürtün.

4. Diş Eti Masajı

Ellerinizi yıkadıktan sonra, bebeğinizi kucağınıza alıp oturun ve dairesel hareketlerle bebeğinizin dişlerine hafifçe masaj yapın.

5. Soğutulmuş, Jel İçermeyen Diş Kaşıma Oyuncağı

Bebeğinizin en sevdiği diş kaşıma oyuncağını alıp dolaba koyun. Soğuduktan sonra bebeğinize verin ve temiz kalmasını sağlayın. Bu oyuncak onun en sevdiği hayvan veya meyve şeklinde olsun olmasın, önemli olan bebeğinizin onu kolay tutabilecek olmasıdır.

6. Önlük

Diş çıkarma aşamasında bebeğiniz bolca salya çıkarır. Salya önlükleri ve boyun bağlarıyla bebeğinizin giysilerini koruyun. Bebeğinizin çenesini bunlarla silmek, mendil veya bez bulmaya çalışmaktan çok daha kolay. Çocuğunuzun yüzünü, tahriş olmasını ve isilik oluşumunu engellemek için sık sık narin dokunuşlarla silin ancak aşırıya kaçmayın, çok sık silmek de bebeğinizin cildini tahriş edebilir.

7. Anne Kucağı

Anne ile birlikte geçen zaman bazen her derde devadır. Bebeğinizle oturmak için zaman ayırın, rahat bir sandalye çekin, sakinleştirici bir müzik açın ve bebeğinizi hafif hafif sallayın. Bu hem sakin bir kucaklama ve rahatlama “molası” vermenizi, hem de ikiniz için iyi bir dinlenme imkânı sağlar.

8. İlaç Kullanımı

Asetominofen, ibuprofen veya parasetamol kullanmadan önce mutlaka çocuk doktorunuza danışın. Homeopatik tozlar da faydalı olabilir, ancak bunlar için de bir tıp uzmanına danışın.

Share: