Zeka Gelişimi Bebeklikte Başlar
Zeka gelişimi bebeklikten ele alınması gereken bir faktördür. Bebeğinizin zeka seviyesini yalnızca genetik faktörlerin oluşturduğunu düşünmeyin. Zeka ile ilgili genlerin rolünü, toprağa ektiğimiz tohumlar gibi düşünebiliriz. Var olanı geliştirmek bizlerin elinde. Çocukların zeka gelişiminde anne babanın ilgisi, sevgisi ve desteğinin yeri inkar edilemez derecede büyük. O yüzden bebeklik doneminde kollarınızı sıvamalısınız anne ve babalar…
Peki bebeğinizin zekasını geliştirmek için neler yapabilirsiniz?
- Bebeğinize TV izlettirmemek için kararlı olun
Amerikan Pediyatri Derneği, 0-3 yaş arası çocukların kesinlikle televizyon izlememeleri gerektiğinin önemini ciddiyetle vurguluyor. 3 yaş sonrasında ise sürekli değil, kısa zamanlı seyretmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Tv seyrederken aktif olamayan bebeğiniz, çok az uyarana maruz kalacaktır. Oysa uyaranlar bebek gelişimini destekleyen en önemli etkendir. Bebeğiniz oyun oynayacak, yürüyecek, kurcalayacak ve merak ettiği nesnelerle tanışacaktır. Ancak sürekli ekran karşında olan çocuk hiçbir şeye ilgi duymayacak, uyaranlarla ilgilenmeyecek ve gelişimi beklenen yürüme, konuşma gibi eylemleri gecikebilecektir.
- Bebeğinizle yaratıcı oyunlar oynayın ve oyuncaklarını buna uygun seçin
Bebeğinizin merak duygusunu uyandıracak oyunlar seçerek onun yenilikleri keşfetmesini desteklemelisiniz. Bu yaklaşımınızı destekleyecek oyuncaklar ve ortamlar seçmeniz bebeğinizin ilgisini uyandıracak ve etkin öğrenmeyi deneyimlemesine yardımcı olacaktır. Karıncaları göstererek ona karıncaları anlatmanız, karıncaları gözlemlemesine izin vermeniz farklı bir öğrenme yolu olacaktır. Aynı şekilde bir bebek almak yerine kartondan yapmaya çalışacağı bir oyuncak onun yaratıcı düşünmesini destekleyerek hayal gücünü kuvvetlendirecektir.
- Bebeğinizle sık sık kitap okuyun
Kitap okumaya başlamak için bebeğinizin belirli bir döneme gelmesini beklemenize gerek yok. Doğduğu günden itibaren ona kitap okuyabilirsiniz. 6. aydan itibaren ise onun duyularına hitap eden, kalın, kolay kavrayıp tutabileceği kitaplarla oynamasına izin verebilirsiniz. Böylece bebeğinizin sözel becerisini ciddi anlamda desteklemiş olacaksınız. Biraz daha büyüdüğü dönemde çocuğunuza okuduğunuz kitap ile ilgili sorular sorarak onu düşünmeye itebilirsiniz. Sözel beceriyi ölçen IQ skoru kitap okunan ve okuyan çocuklarda yüksek çıkmaktadır.
- Bebeğinizin oyun alanını zekasını geliştirecek şekilde dizayn edin
Bebeklikten itibaren çocuğunuzun zaman geçirdiği ve aktiviteler yaptığı alanın çeşitli alternatiflerle donatılmış olmasına özen gösterin. Böylece çocuğunuz en çok neyle ve nasıl zaman geçiriyor gözlemleme şansınız olacaktır. Sunduğunuz alternatifler arasında becerilerinin kısıtlı olduğu konularda onu destekleyip, iyi yapabildiği şeyler de ise onu geliştirebilirsiniz. Kısıtlı seçenek ve uyaranların olduğu ortamlarda bebekler sağlıklı gelişemeyecektir.
- Bebeğinizin sağlığına ve beslenmesine dikkat edin
Zekanın çeşitli etkenlerin sağlıklı birleşimiyle gelişeceğini söyleyebiliriz. Beslenme de zeka gelişimini etkileyen önemli etkenlerden birisidir. Bebeğinizin doktor kontrollerini ihmal etmeden ve doktorunuzun önerisiyle doğru şekilde besleyerek zeka gelişimini destekleyebilirsiniz. Anne sütünün zeka üzerindeki etkisini pek çok araştırma ortaya koymaktadır. Bebeğinizi önemli bir engel olmadığı takdirde emzirmeye gayret edin.
- Çocuğunuza iyi bir rol model olun
Çocuğunuza öğretmek istediğiniz şeyleri önce siz yaparak işe başlayın. Örneğin, kitap okumasını istediğiniz çocuğunuzun bu alışkanlığını geliştirmek için yanında kitap okuyun. Yemek yemesini bebeğinizin yanında iştahla ve keyifle önce siz yemek yiyin. Unutmayın, vermek istediğiniz alışkanlıkları önce siz örnek olup, yaparsanız, anlatmaktan çok daha etkili bir öğretme yolu seçmiş olursunuz.
- Bebeğinize dünyayı tanıtın
Bebeğinizle dışarı çıkın, etrafınızda gördüğünüz nesnelerden, hayvanlardan, bitkilerden bahsedin. Onların nasıl olduğunu ve nasıl yaşadıklarını anlatın. Renklerin, seslerin bol olduğu dış dünya onun bir çok şeyi keşfedip, zeka gelişimine olumlu katkıda bulunacaktır.
- Bebeğinizin yaşıtlarıyla vakit geçirmesini sağlayın
Bebeğinizin yaşıtlarıyla vakit geçirmesi onun zeka gelişimine son derece olumlu katkıda bulunacaktır. Kendini ifade etmeye çalışması düşünme becerisini ve dil gelişimini destekleyecektir.
- Bebeğinizle konuşun
Bebeklik döneminden itibaren çocuğunuzla bol bol konuşmaya gayret edin. Dil gelişimini ve iletişim becerisini geliştirmek için en etkili yol konuşmaktır diyebiliriz. Küçük aylarda emzirirken ona şarkı söyleyin ve hikaye anlatın. İlk seslerini çıkarttığında onu mutlulukla destekleyin. Biraz büyüdüğünde ise onunla konuşurken göz teması kurmayı ihmal etmeyin. En önemlisi aktif bir şekilde dinlediğinizi ona hissettirin.
- Bebeğinizi sevin, öpün, sarılın
Bebeğinizi doğduğu andan itibaren kucağınıza almaya özen gösterin. Ten temasını kurmanız aranızdaki sağlıklı ve güvenli bağlanmanın temelini oluşturacaktır. Bebeğinizi bol bol sevin, yanağını, ellerini okşayın, öpün, sarılın ve çok sevildiğini hissettirin. Sevildiğinden emin olan çocukların kaygı ve stres düzeyleri düşük olduğu için algıları, stresli ve kaygılı çocuklara oranla çok daha açık oluyor.
Leave a Comment