Ek Gıdalara Geçiş
Ek gıdalara geçiş aslında göründüğü kadar zor bir durum değildir. Önce biraz sabır gerektirir sonra da el çabukluğu. Ek gıdaların en sağlıklı tıptaki uygunluğu dolu dolu biten 6. Aydan sonra başlar. Çevreniz de size bu konu da ısrarlı davrananlar, yada sizden onaysız bebeğinize ek gıdaya erken başlatmak isteyenler olacaktır. Sakın yapmayın. Doktorunuzla birlikte alacağınız kararlar bebeğiniz için en uygunu olacak asla unutmayın.
Şimdi ek gıdalara geçişte bilmemiz gereken en önemli kurallar;
- Ne zaman yedirmeliyim?
- Ne kadar yedirmeliyim?
- Ne yedirmeliyim?
Bu 3 kural bizim işimize yaracak altın bileziğimiz. Öncelikle bebeğinizin karnının aç olması gerekir. Emzirmeyle arasında en az 2 saat geçmiş olması gerekir. Ne kadara gelince. Bebeklerinizin midesi bir elinin yumruğu kadardır. Bu 2 yaşına kadar böyle gidecektir. Bebeğinize bundan fazlasını vermek sağlıklı değil aslında zararlıdır. Bunu da yemek istemiyorsa zorlamaya gerek yok. Daha baştan çocuğumuzu soğutursak sonrası bize işkence olur. Önce bebeklerde sıvıyla başlanmalıdır. Sebze çorbaları, sıkma meyve suları gibi. Bu sıvılara çocuğun bünyesi alışınca yavaş yavaş pürelere geçilebilir.
Bebekler 9. Aya girdiklerinde artık yemek seçmiyor duruma gelmiş olmaları ve kendi yemeklerimizden pürelere geçmiş olması oldukça sağlıklıdır. Bu çocuklarımız da bizim yemeklerimize ortakçı olduklarını gösterir. Bundan sonra ki aşamalar da artık onlar birer bireydi. Zorlamadan sık sık az az yedirmek bebeği sıkmayacak ve bize de işkence olmayacaktır.
Bebekler ek gıdalara geçişte sık sık kusarlar. Bunun sebebi midenin anne sütünden başka bir şeye alışık olmamasıdır. Endişe etmeye gerek yok bu durumda. Her aldığı farklı tatta kusma ihtiyacı duymadı oldukça doğal.
Haydi ek gıdalara başlayan anneler hepinize kolay gelsin…
Leave a Comment